Energielabel aanvragen

Verplicht energielabel bij overdracht van de woning

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een huis. Huiseigenaren hebben in het eerste kwartaal van 2015 een indicatief energielabel ontvangen. Bij het te koop aanbieden van je huis is een definitief energielabel verplicht.

In lijn met de herziening van de Europese richtlijn ‘energieprestatie gebouwen’, is de methode waarmee het energielabel wordt ingevuld gewijzigd. Het is daarom vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen.

BELANGRIJK: voorlopig energielabel omzetten naar definitief energielabel!
U kunt uw voorlopige energielabel inzien op de website https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/
Het voorlopige label heeft echter geen formele status. Om uw woning te kunnen verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig.

Definitief energielabel aanvragen:

Als u nog geen definitief energielabel hebt en u wilt uw huis gaan verkopen, dan moet een gecertificeerde vakbekwame energieadviseur worden ingeschakeld. Wij kunnen dit voor u regelen. De energieadviseur neemt contact met u op om een afspraak in te plannen.

De energieadviseur komt bij u thuis en neemt de woning op. Er wordt nagegaan hoe het is geïsoleerd en berekent hoeveel energie nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vervolgens stelt de adviseur het energielabelletter vast en werkt het energielabel verder uit.

Energielabel

Let op: Er wordt nu onderzocht of het vanaf juli 2021 weer mogelijk wordt om het energielabel online aan te vragen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden je op de hoogte.

Controle
U riskeert een boete als u het energielabel niet op tijd aanlevert. Op 1 juli 2015 is de overheid daadwerkelijk begonnen met de controle en handhaving op de aanwezigheid van een geldig (definitief) energielabel. De handhaving varieert van een waarschuwing tot een boete indien er bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning geen definitief energielabel aanwezig is.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met één van onze medewerkers.